23 Temmuz 2009 Perşembe

Badem Dolgulu Vişneli Tart

Bu akşamki misafirlere çayın yanında ne ikram etsek diye düşünürken evdeki kavrulmamış bademleri gördüm. Badem dolgulu tartımı mevsimin en güzel meyvelerinden vişneyle birleştirdim.
26cmlik tart kalıbı kullandım ama siz 23cmlikte kullanabilirsiniz daha iyi olabilir.

Malzemeler:


Hamuru için;

1+1/2 su bardağı un

1/2 su bardağı pudra şekeri

1/4 çay kaşığı tuz

1 yumurta sarısı

125gr tereyağı

Bütün malzemelerin soğuk olmasına dikkat edin. Tereyağını hamurunuza başlamadan önce 15dk
buzlukta bekletebilirsiniz.

Bademli dolgu için;

1 su bardağı kavrulmamış badem

1 yumurta

50gr tereyağı

1/3 su bardağı şeker

1/2 çay kaşığı tuz

Üzeri için; 1 su bardağı vişne

Yapılışı:

Hamuru için un, tuz ve pudra şekerini mikserde karıştırdım. Buzlukta beklettiğim tereyağını küpküp kesip miksere ekledim. Yağ parçaları ufalana kadar çırpmaya devam ettim ve 1 yumurta sarısınıda kaba alıp bir süre daha karıştırdım.
Yağlı pişirme kağıdına hamuru alıp elimle toparladım ve buzdolabı poşetlerinden birine yerleştirip buzdolabında en az 2 saat beklettim. Hamurunuzu 1 gece öncedende yapıp dolapta bekletebilirsiniz.
Fırını 190Cde ısıtırken hamuru tereyağı ile yağlanmış tart kalıbına ellerimle bastırarak iyice yaydırdım.
Üzerini alüminyum folyo ile kapatıp folyoyu baklagillerle doldurdum ve fırında 15dk pişirdim.
Pişen tartın üzerinden alüminyum folyoyu kaldırıp soğumaya aldım.
Bademli dolgu için; ilk önce eğer bademleriniz kabuklu ise bademlerinizi 10dk kadar sıcak su ile kaynatın daha sonra soğuk su ile yıkayın. Şoklanan bademlerinizin kabuklarını soymak çok kolay olacaktır. Bademlerinizi tartınız için kullanmadan önce kuruduğundan emin olun.
Kabuksuz bademlerimi, şekeri ve tuzu mutfak robotundan un haline gelene kadar karıştırdım. Daha sonra ufak parçalar halinde kestiğim tereyağını ve bir yumurta ekleyip homojen bir hal alana kadar karıştırmaya devam ettim.
Hazır olan dolgu malzemesini soğumuş olan tart hamurunun üzerine döküp vişneleride üzerine dizdim.
180C de 20dk pişirdim. Bademli dolgu kısmı hafif yumuşak kalıyor.
Ilık olarak servis edilmesini tavsiye ederim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder